Isnin, 25 Julai 2011

serunding daging

Bahan-bahan:
500g daging (direbus & disiat halus)
100g serbuk kari
50g jintan manis
50g jintan putih
50g serbuk ketumbar
100g cili kering yang telah dikisar
200ml santan
250ml minyak masak
garam
gula

Bahan kisar:
3cm lengkuas
3cm halia
100g bawang merah
60g bawang putih
5 batang serai
60g kunyit hidup

Cara penyediaan:
1. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga kering.
2. Kemudian masukkan cili kering, serbuk kari, jintan manis, jintan putih dan ketumbar.
3. Setelah garing, masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan daging yang telah disiat-siat tadi bersama dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Masak sehingga kering menggunakan ape yang perlahan dan sedia dihidang.

Selamat mencuba...!!!

Tiada ulasan: