Isnin, 25 Julai 2011

resepi mee jawa

Bahan:
500gm mee kuning dicelur atau spaghetti di rebus
250gm tauge
2 tangkai daun bawang (dihiris)
3 biji cili merah (dihiris)
3 biji telur rebus (dibelah)
3 biji limau nipis (dibelah)
Sedikit bawang goreng

Bahan Kuah:
Bahan Mesin:

6 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
1 batang serai
sedikit halia
sedikit lengkuas
100 gm udang kering
1 s/b cili kisar
400gm keledek (direbus & dikisar)
1 s/b serbuk kari daging
300 gm udang - direbus, dibuang kulit dan dikisar
1500ml - 2000ml air
2 s/b tepung jagung dilarutkan dgn air
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Sedikit gula

Cara:

1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah kari & cili kisar hingga garing dan wangi.
2. Masukkan air sambil dikacau sekali sekala sampai mendidih.
3. Masukkan pula keledek, udang kisar dan campuran tepung jagung.
4. Reneh sampai pekat. Kemudian masukkan garam dan gula.
5. Hidangkan dgn bahan sampingan dan tuangkan kuah dan sajikan panas-panas.



2 ulasan:

Nizam Ijam berkata...

wah...macam sedap jer nie :)


” Nizam Ijam Dot Com”

Unknown berkata...

klau sdp try la msk..hee~~